Welkom op Kinderboerderij De Hertenkamp Hilversum Geitjes knuffelen Herten Weide Pauwen

Schapen

Ook de schapen eten brok met hooi. Zij hebben vaak een afgepast menu. De draagtijd van een schaap is bijna hetzelfde als bij een geit, toch zit er iets verschil in. Het schaap draagt vijf maanden min een week. Als de geboorte op gang komt, zondert het dier zichzelf het liefst af van de andere dieren, maar dit hoeft niet. Een vrouwtjes schaap noem je een ooi en een mannetjes schaap noem je een ram. De kleine schaapjes heten lammetjes.

 


Op de kinderboerderij lopen 3 schapenrassen. De Zwartbles, Het Hampshire Down schaap en het Ouessant schaapje.

Zwartsbles
De zwartbles is een Oud-Hollands schapenras met een mooie tekening. Ze zijn te herkenen aan de bruinzwarte vacht met op de kop een witte bles en ook de witte sokjes aan de poten en vaak een wit puntje aan de staart.
Het zijn goede moederdieren die makkelijk bevallen en vaak hebben ze tweelingen en zelfs komen er regelmatig drielingen voor. Ze hebben een hoge melkgift.

 

Ouessant
Het Ouessant komt uit Frankrijk. Van het eiland Ouessant. Het is één van de kleinste schapenrassen. Deze schapen zijn rond de jaren zeventig naar Nederland gekomen. Het zijn kleine diertjes. Ze hebben een schofhoogte tussen de 45 cm en de 50 cm en wegen gemiddeld zo'n 18 kilogram. Ze zijn er in drie kleuren wit, bruin en zwart. Froukje (op de foto) was ons oudste Ouessant schaapje. Zij is 28 jaar geworden.

 

Hampshire Down
De Hampshire Down is een Engels ras en komt uit het engelse graafschap Hampshire. Ze zijn ivoorwit met zwart/bruine aftekening. Deze zwart/bruine tekening zit bij de neus, ogen, oren en de knieën.
Als ze lammetjes krijgen, zijn deze grijs van kleur met allemaal kleine krulletjes.

Meer over schapen vind je hier.

Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl