Geiten
Wat eten geiten? Een geit kan met brok en hooi al tevreden zijn, maar af en toe wat winterpeen of bladgroente vinden ze ook heel erg lekker (maar niet te veel!) Een geit blijft gewoon dooreten. Daarom vragen wij om niet zelf te voeren. (Overgebleven etenswaar kan gedeponeerd worden in de ton bij de ingang).
De draagtijd van een geit is 5 maanden min 5 dagen. Zo ongeveer tien dagen voor het aflammeren, zwelt het uier op. Als de bevalling zich echt aankondigt, dan wordt het dier vaak onrustig: eet haast niet en gaat op haar manier een nest maken.
Een vrouwtjesdier heet geit en een mannetjesdier bok en de kleine geitjes heten lammetjes, net als bij de schapen. Er zijn bij ons op de kinderboerderij 5 geitenrassen. Om te beginnen met de kleinste...
Dwerggeiten
Dwerggeiten zijn hele leuke, ondeugende geiten: als ze de kans krijgen, glippen ze door alles heen.
Meestal lopen zij voorop met het uithalen van kattekwaad. Ze hebben hele lieve kleine lammetjes.
Als u meer wilt weten over dwerggeiten ga dan naar
http://www.dwerggeiten.nl
Witte melkgeit
De witte melkgeit is ontstaan door een kruising van de saanengeit met de landgeit. De saanengeit heeft een hoge melkproductie en de landgeit is een erg sterk ras.
De geiten geven ongeveer 300 dagen melk. Ze geven 3 tot 5 liter per dag, hiervan wordt dan ook de geitenkaas gemaakt.
Deze geiten worden heel veel als hobbydier gehouden, omdat ze lief en rustig zijn.
Wallische geit
Wallische geiten komen oorspronkelijk uit Zwitserland. Een wallische geit Is zwart/wit met lange haren. Deze mogen best geborsteld en gekamd worden. Hoe vaker hoe beter. Want ze gaan heel snel in de klit zitten.
Soms worden ze ook geschoren, maar eigenlijk is dit niet de bedoeling. Hoe langer het haar, hoe mooier.
Ook deze geiten zijn lieve dieren, nieuwsgierig en betrouwbaar.
Toggenburger geit
Ook de toggenburger is afkomstig uit Zwitserland. De toggenburger is van licht bruin tot donkerbruin, de meest ideale kleur is chocolade bruin. Hoe meer een toggenburger in de zon staat, hoe lichter het haar wordt.
Haar kop heeft een mooi masker.
Het is een geit die weinig nodig heeft, maar wel een grote melkproductie heeft. Ook deze geit is rustig en kan je goed houden.
Bonte geit
De bonte geit is er in twee kleurslagen. De zwartbonte en de bruinbonte. Ze hebben strakke aftekeningen, verdeeld in een juiste verhouding over het dier. Ze hebben een brede bek en een lange hals. De bonte geit heeft een hoge melkproductie. Daarom worden ze ook vaak gehouden door professionele melkveebedrijven. Ook dit zijn lieve dieren, die op de kinderboerderij te bewonderen zijn.